Västerbottensås är en populär gräddsås som har sitt ursprung i den svenska regionen Västerbotten. Det är en krämig och smakrik sås som passar perfekt till olika rätter såsom lax, kyckling eller köttbullar. Många restauranger serverar denna sås som tillbehör, men den är också lätt att göra hemma.

För att göra en västerbottensås behöver du följande ingredienser:

  • 2 dl riven Västerbottenost
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk vetemjöl du kan så klart också använda glutenfri alternativ.
  • 1 msk smör
  • Salt och peppar efter smak

Riv Västerbottenosten och tillsätt den i såsen. Rör om tills osten har smält och såsen är jämn och krämig. Smaka av med salt och peppar efter behov. Tänk på att smaka av hela tiden så du inte saltar för mycket. Har du saltat för mycket kan du få bort det om du låter en liten bit deg koka tillsammans med såsen. För deg suger åt sig överflöd av salt om du inte visste detta så vet du det nu.

Västerbottensås kan serveras varm eller kall och den håller sig även bra i kylen om du vill spara den till senare. Denna sås är ett perfekt tillbehör till både vardagsmiddagar och festliga tillställningar.

I Västerbotten är såsen en älskad specialitet och den har blivit populär över hela Sverige. Många beskriver dess smak som unik och oemotståndlig, och det är lätt att förstå varför. Med sin krämiga konsistens och ostiga smak är västerbottensås ett måste för alla som älskar god mat.

Sammanfattningsvis är västerbottensås en läcker och enkel sås att göra själv hemma. Med endast några få ingredienser och lite tid kan du skapa en smakrik och krämig sås som kommer att imponera på både dig själv och dina gäster. Så nästa gång du planerar en middag, varför inte prova att göra din egen västerbottensås och låta den ta din matupplevelse till nya höjder.

Hur gör man en västerbottensås?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *